Vesi esillä Liken uudessa katalogissa sivuilla 12-13 - ja sivuilla 48-49 taas syyskuussa päivänvalon näkevä Dumari - Vanha ja Uusi testamentti.


Like Kustannuksen Kesä 2020-katalogista löytyy romaani nimeltään Vesi, jonka julkaisuajankohdaksi mainitaan toukokuu.

Kirjan kannen on suunnitellut Mervi Turpeinen.

Vesi julkaistaan myös ääni- ja e-kirjana.

 


Marraskuun Voimassa julkaistiin muistosanani vuoden lopussa purettavalle Nosturille, jossa minulla on ollut pitkään työhuone. Jutun voi lukea täältä.

 


  

 Rakentaja on nyt julkaistu e-kirjana Storytel-palvelussa. 

 

 

 

  


 

 

Automies on kuunneltavissa äänikirjana Storytelissä

Lukijana on Tuomas Tulikorpi. Automies-äänikirja on julkaistu aiemmin vain kirjastokäyttöön tarkoitettuna cd-versiona.


Nämä ovat Raimo Pesosen uudet kotisivut. Eivät koskaan valmiit, mutta toivottavasti vähitellen käyttökelpoiset. Uudistuksen yhteydessä käytöstä poistunut raimopesonen.com korvautuu uudella .fi-päätteisellä osoitteella.


Pohjoinen kulttuurilehti Kaltio on julkaissut juuri  ilmestyneessä numerossaan 4/2018 esseeni Kirjallisuus kilpailuyhteiskunnassa - Näkökulmia kirjallisuuden kriisiin.

Teksti löytyy sivuilta 28-31 - verkossa sen voi lukea täältä.


Löykkiön kirjastossa tapahtuu käsittelee myös Rakentajaa julkaisussaan Pääsiäisen kirjallisia perinteitä:

"Pääsiäisenä harrastetaan usein yhteistä ateriointia suvun kesken. Raimo Pesosen Rakentaja-Liikasen pääsiäisaterialle ovat tulossa appivanhemmat. Ruokalistalla on perinteitä kunnioittaen lammasta ja minttuhyytelöä. Anoppi ja appi tuovat mämmiä ja kukkakimpun, kuten heillä on tapana.
”Kun asuntoa on jynssätty vieraita varten sormenpäät vereslihalla monta päivää niin kuin meillä, lammas tilattu ja veitset teroitettu hyvissä ajoin, ilmassa on erityistä herkkyyttä.” Herkkyys ei ehkä kuitenkaan ole juhla-aterialle sopivinta laatua, vaan enteilee räjähdystä." 


Voiman ja Into Kustannuksen juuri julkaisema Route Couture on valokuvakirja samannimisestä taideprojektista, jossa taiteilijat valmistavat vaatteita ja asusteita yliajettujen eläinten turkiksista.

Route Couture -taiteilijaryhmään kuuluvat Lari Lätti, Karoliina Paappa, Leena Pukki ja Stina Riikonen. 

Kirjoitin Route Coutureen lyhyen kertomuksen. Tekstejä ovat kirjoittaneet myös kuvataiteilija Terike Haapoja, kriitikko Otso Kantokorpi, kuraattori Jussi Koitela, taiteentutkija Katve-Kaisa Kontturi sekä kirjailijat Rosa Liksom ja Antti Nylén.


Vanhin poikani palaa kauppareissulta hiljaisena. Hän nostaa jauhopussin ja suolan kaappiin, minä hymisen ja hyssytän nuorimmaista unten maille, enkä kiusaa poikaa kysymyksillä, vaikka tyttö sylissäni tuhisee jo niin, ettei heräisi isojen ihmisten puheisiin.

Arvaahan sen. Kieltä on taas pilkattu, sanottu ettei tuo osaa edes puhua, tai tivattu miksi tulit tänne, miksi et jäänyt puolustamaan kotiasi. Pieni kiusaajien porukka ei ole itse sotaa nähnyt, mutta kaupan nurkalla seisoskeluun sillä riittää aikaa ja kovalla äänellä se räkyttää: mikset olet töissä, miksi viet meidän työt?

Peittelen tytön sänkyynsä ja muistan kuinka poika lupasi kuolevalle isälleen huolehtivansa pienimmistä siskoistaan kunnes he ovat aikuisia. Nyt ollaan uudessa kodissa, vaikka vierailla mailla, ja hammasta on saatu purra.

Poika lähtee ruokkimaan hevosta, ja minulta jää taas paljon sanomatta, niin kuin se, että vielä hänkin oppii puhumaan uudella tavalla. Totta kai oppii kun perheen naisväki osaa jo, vaikka karjalaa onkin oman väen kesken hauskempi haastella. Katselen nukkuvaa lasta ja käsitän samalla, ettei tyttö muista aikuisena muuta lapsuusmaisemaa kuin tämän pienen länsisuomalaisen kyläaukean joenvarsipeltoineen.


Kertomus on osa Unicefin  Pieniä tarinoita -kampanjaa, jonka teemana on tänä vuonna Pakolaislapsen koti.